Heersenkampweg 77
7546 PG Enschede
w
janjaap@bluebats.nl
Mobiel: 06-22 50 58 31

Als je iets deelt in een groep, persoonlijk of zakelijk, wordt er wel eens iemand geraakt. Dan blinkt er een traan. Als er veiligheid is in de groep, laten we die meestal gaan. Ik weet dan: er is een parel geboren.

You see: die traan die je ziet is geen emotie. De emotie zat daarvoor. En meestal zonder dat de persoon in kwestie dat bewust wilde, blonk er een traan. Hij of zij communiceerde. De kracht van die communicatie is zo groot dat sommigen er onbewust (bewust) voor weglopen.

Weet je wat het is?

Dat houdt soms hele bedrijven in de kramp. Behalve bij Kramp dan 😉

Sinds we de sleutel hebben zetten we die in en bevrijden mensen en bedrijven van die soort ‘keten’. Door… ja, precies, emotie. Als jij dat wilt natuurlijk. Anders niet. Ook goed.

Maar mocht je op die hele grote steen op je emoties zitten, en hij begint te bewegen (oeps), dan heb ik een overweging voor je:

Sommige mensen openbaren hun parels traan voor traan. Iedere dag (of week, of maand) een paar. Jij trekt straks in een keer de klep van een complete schatkist los. En daar ligt me toch een waarde te blinken!

Blij dat je het deed. Kunnen wij ook eens zien wat er allemaal in je opgeslagen ligt. Kostbare schatten die we vast ergens voor kunnen inzetten.

Nu wilde ik schrijven: als jij dat wilt. Maar dat klopt niet helemaal. Het moment wat er aankomt is namelijk op een gegeven moment niet meer te controleren. Je ziel neemt het dan van je over. Dus wellicht, zie het als uitnodiging, een idee om iemand op te zoeken waar je het gecontroleerd bij kan doen. Kan je ook beter bepalen wie de waarde van jouw schat krijgt te zien.

Hoe meer tranen, hoe meer parels.

En wat is nu de essentie van emotie? Dat zie je terug in de betekenis van het grondwoord: uit het Latijnse Emovere. Wat ‘er uit bewegen’, betekent. Het is dus een dynamisch proces. Het is onderdeel van je reis; sommigen noemen het ‘leven’. Wat iets anders is dan slapen, eten en naar je werk gaan overigens.

Als je een traan ziet, zie je dus het resultaat van iets wat uit iemand bewogen is. E-motion zeggen de Britten zo mooi. Haal de E weg en je begrijpt waarom ik het dynamisch noem. Misschien rij ik daarom graag auto. En heb ik achter het stuur soms emoties 😉

Als je er in slaagt emoties gewoon oordeel-loos te laten zijn is het een super krachtige tool die je kan omzetten naar creatie. Want emotie is wezenlijk een uitnodiging tot communicatie. Pak je dit op in je team, op de juiste manier (kunnen wij ook bij helpen) maak je sprongen terwijl jullie stappen in gedachten hadden. Ga je dus creëren na emotie zal je zien dat alles (bijv. je communicatie) veel meer kleur, warmte, toon en zeggingskracht krijgt. En je meer en betere klanten zal aantrekken.

Want zo ben je wezenlijk bedoelt. Omdat emo(veren) gaat over communiceren. En communiceren betekent letterlijk: iets gemeenschappelijk maken.

Kom ik op terug.

Jan-Jaap

Dit is een deel uit de BlueBats Basisblogs. We schreven er zeven. Ze gaan over onze kernwaarden, over onze cultuur. Wat je voelt zeg maar, als je ons ontmoet.