Heersenkampweg 77
7546 PG Enschede
w
janjaap@bluebats.nl
Mobiel: 06-22 50 58 31

Als je iets deelt in een groep, persoonlijk of zakelijk, wordt er wel eens iemand geraakt. Dan blinkt er een traan. Als er veiligheid is in de groep, kan je dat laten gaan. Ik weet dan: er is een parel geboren.

You see: die traan die je ziet is geen emotie. De emotie zat daarvoor. En meestal zonder dat de persoon in kwestie dat bewust wilde, blonk er een traan. Hij of zij communiceerde. De kracht van die communicatie is zo groot dat sommigen er onbewust voor weglopen.

Weet je wat het is?

Als je in een veilige omgeving daarover gaat praten, kan er bewustzijn komen.

Via emotie kan er een soort bevrijding komen. Als jij dat wilt natuurlijk. Anders niet. Ook goed.

Maar mocht je op een grote steen zitten die je op je emoties hebt ‘gelegd’, en hij begint te bewegen (oeps), dan heb ik een overweging voor je:

Laat het een keer gaan.

Sommige mensen openbaren hun parels traan voor traan. Iedere dag een paar. Als alles in één keer komt, gaat er een klep van een complete schatkist los. En daar ligt me toch een waarde te blinken!

Blij dat je het deed. Kunnen wij ook eens zien wat er allemaal in je opgeslagen ligt. Kostbare schatten die we vast ergens voor kunnen inzetten.

Soms kom er een moment niet dat je niet meer kan controleren. Je ziel neemt het dan van je over. Dus wellicht, zie het als uitnodiging, een idee om iemand op te zoeken waar je het gecontroleerd bij kan doen. Kan je ook beter bepalen wie de waarde van jouw schat krijgt te zien.

Hoe meer tranen, hoe meer parels.

En wat is nu de essentie van emotie? Dat zie je terug in de betekenis van het grondwoord: uit het Latijnse Emovere. Wat ‘er uit bewegen’, betekent. Het is dus een dynamisch proces. Het is onderdeel van je reis; sommigen noemen het ‘leven’. Wat iets anders is dan slapen, eten en naar je werk gaan overigens.

Als je een traan ziet, zie je dus het resultaat van iets wat uit iemand bewogen is. E-motion zeggen de Britten zo mooi. Haal de E weg en je begrijpt waarom ik het dynamisch noem. Misschien rij ik daarom graag auto. En heb ik achter het stuur soms emoties 😉

Als je er in slaagt emoties gewoon oordeel-loos te laten zijn is het een super krachtige tool die je kan omzetten naar creatie. Want emotie is wezenlijk een uitnodiging tot communicatie. Pak je dit op in je team, op de juiste manier (kan ik ook bij helpen) maak je stappen. Ga je dus creëren na emotie zal je zien dat alles (bijv. je communicatie) veel meer kleur, warmte, toon en zeggingskracht krijgt. En je meer en betere klanten zal aantrekken.

Want zo ben je wezenlijk bedoelt. Omdat emo(veren) gaat over communiceren. En communiceren betekent letterlijk: iets gemeenschappelijk maken.

Daar schreef ik nog een blog over. Lezen? Klik hier

Jan-Jaap

Dit is een deel uit de BlueBats Basisblogs. We schreven er zeven. Ze gaan over onze kernwaarden, over onze cultuur. Wat je voelt zeg maar, als je ons ontmoet.