Heersenkampweg 77
7546 PG Enschede
w
janjaap@bluebats.nl
Mobiel: 06-22 50 58 31

Details doen ertoe. Als de eerste kennismaking met jouw bedrijf je website is, moet je deze goed voor elkaar hebben. Ziet de bezoeker in de browserbalk de melding ‘niet beveiligd’? Dan kan dat een toon zetten voor de eerste kennismaking die je eigenlijk niet wilt. Maar hoe ontstaat deze SSL melding? En hoe kom je er vanaf?

Google

Al een paar jaar circuleert het gerucht op internet: het duurt niet lang meer voordat Google de resultaten gaat drukken van websites die niet veilig zijn. Voor je in paniek raakt: dat staat het technisch functioneren van de site niet in de weg. Het ligt soms zelfs niet aan jou (of de afdeling IT). Dit is de oorzaak:

SSL beveiliging

De melding ontstaat door het ontbreken van een SSL certificaat. SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden. SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser wat de beveiligde verbinding tot stand brengt.

Certificaat

Jouw website draait op een server, een supercomputer die samen met nog duizenden van deze apparaten in een bunker staat. Je huurt een stukje ruimte op deze server bij je hostingprovider, die de servers beheert en de technische ondersteuning en het onderhoud regelt. Sommige providers regelen centraal een SSL certificaat voor alle door hun onderhouden websites. Bij anderen moet je dat zelf instellen of hun vragen dat voor je te doen.

Modules

Heb je op dit moment geen veilige website? Dan is meestal een telefoontje of bericht naar je provider met de vraag dit voor je te regelen voldoende. Het kan soms wel omslachtig zijn, bijvoorbeeld als je een WordPress website hebt, waar plug-ins aan gekoppeld zijn. Sommige van deze gekoppelde modules regelen juist zaken rond SSL, maar als je de laatste versie niet hebt, kan dit, inderdaad, effect hebben op de veiligheid van je SSL certificaat.

Controleren

Op deze website kan je in 3 seconden controleren of jouw site op dit moment al veilig is.